6e week Zweden



Zondag 1 juli. 13 mijl gevaren
Vanmorgen nog even de was gedroogd en daarna gingen de trossen los richting sluis en spoorbrug.
We werden vlot bedient het kan nog net als jullie maar opschieten zei de vriendelijke Zweed van de organisatie Göta kanal.
En het ging vlot door naar het Roxen meer. Heerlijk alleen op de genua gezeild. Eenmaal bij de bij de sluis aangekomen moesten wij als eerst naar binnen. Maar omdat de motorboot zo dicht bij de ingang lag on ik Lida onmogelijk op de wal zetten. Na wat gedraai en duidelijk gemaakt werd de motorboot ietsje naar achteren gelegd. Toen kon ik Lida met hulp van de sluiswachter op de kant zetten. Rustig naar binnen en de lijnen vast gezet. De deuren gingen dicht en met geweld kwam het water naar binnen.



Eenmaal alle 6 sluizen gehad aangelegd in een mooi kommetje bij Berg. Ijsje gekocht en nog even foto's gemaakt van de sluizen. We verbaasden ons dat op het terrein naast de 6 sluizen werden ijsjes gegeten met ballen gespeeld kinderen renden vlak langs de hoge kades van de sluizen. Gerecreëerd
broodjes gegeten jonge stelletje knuffelden elkaar. S'avonds kwam de bakker langs of wij morgenvroeg ook broodjes wilden en ja heerlijk.

Maandag 2 juli 13 mijl
Om half acht werden de bestelde broodjes bij ons afgeleverd. Met een plakje kaas er tussen heerlijk.
We hebben de rij boten die voor de sluis lagen afgewacht voor we los gingen van onze plek. Toen er slechts nog twee boten lagen besloten wij aan te sluiten. De sluiswachter kam langs en vertelde de volgorde van binnenvaren. Lida heeft een zere linker knie en vroeg of wij ook net als de vorige keren aan stuurboord aan mogen leggen. Na overleg was dat geen probleem. Het ging voorspoedig en Lida moest af en toe een acrobatische toer uithalen om weer aan boord te komen. Op de Duitse jacht wat steeds voor ons lag was in iedere sluis een uitgebreide maatschappelijke discussie aan de gang. Wij zeggen niets alleen maar hand gebaren je verstaat elkaar toch niet met al die wind en geluiden.
Tijdens het schutten besloot onze Duitse schipper voor ons de lijn op haar achterschip te veranderen. Het was zoals aldoor in de sluis een kolkende watermassa en prompt verloor zij de controle over haar boot en botste met haar boot tegen de onze en vervolgens knalde zij op de sluisdeur. De sluiswachter drukte te onmiddellijk de noodstop in en het schutten lag stil. Heb gekeken naar naar schade aan de Enya maar die kon ik niet zo gauw ontdekken. Ook werd de sluisdeur gecontroleerd. Toen alles weer goed lag ging het schutten verder. We voeren door een prachtig landschap zeer afwisselend en we passeerden vier tal bruggen en 9 sluizen. De laatste werd handmatig open gedraaid.
Rond half vier lagen we in Borensberg. S'avonds nog even een pizza gegeten. We konden geen keuze maken en tot onze verbazing begon de eigenaar in het Nederlands de menu kaart uit te leggen. Hij woonde al 7 jaar in Zweden had zijn liefje hier gevonden. Mooi land maar koud zij hij.
Tja de pizza's waren heerlijk. We besloten morgen te blijven liggen.


Sofie drinkt water via de zwemtrap


Dinsdag 3 juli. 11 mijl
Nadat we de folders en omgeving nogmaals hebben bekeken en bleek dat er weinig te zien valt hebben we besloten naar Motala te gaan. Rond 11 uur vertrokken rustig zeilend op de genua over het SJÖGARDEN meer. Aan het eind van het bevonden zich nog vijf sluizen. Daar aangekomen bleek dat de wachtplaatsen vol waren en na een poosje gedraai kreek ik er genoeg van en hebben het anker laten zakken. Nadat een van formaat rondvaart boot eenmaal uit de sluizen naar beneden was gekomen dachten wij nu wij. Maar helaas en kwamen nog twee boten naar beneden. Daarna gingen de wachtende schepen de sluis in en wij haalden het anker op en het anker niet vast zat in de klei maar in planten. Na de planten van het anker verwijderd waren op naar de wachtplaats. Eenmaal daar aangekomen kwam de sluismeester ons vertellen dat wij moesten wachten op een passagierschip. Daarna waren wij aan de beurt. Dat duurde slechts twee uur :-( . Eenmaal in de sluis ging het rap omhoog en het was weer zweten geblazen. 




Bij de vijfde sluis was de Duitse buur schipper zo vriendelijk te melden dat ik beter het voorluik dicht kon doen. De sluis lekte namelijk uit de muur zo op het openstaande voorluik. Gelukkig net op tijd dicht. Daarna weer verder varend tussen bomen langs een industrie museum door kwamen we aan in Montale waar we eerst een spoorbrug en een autosnelweg moesten paseren. Lida drukte op een geheimzinnig wit kastje waar ik een drukknopje op zag. En prompt gingen de lichten op wit en rood knipperen ten teken we zijn aan het voorbereiden. Daarna op groen en we konden verder. Stukje door gevaren kwam er de laatste sluis en brug en daarna een plekje voor de nacht opgezocht. We hebben nu de hoogte van 88,5 meter boven de zeespiegel bereikt.

Woensdag 5 juli.
We hebben besloten hier een paar dagen te blijven. Vanmorgen wat gelezen en s'middag's naar het motormuseum geweest. Er stonden tal van oude auto's, motoren, mobiele telefoons, radio's, heel herkenbaar en intersant. 


Daarna ijsje gegeten en rond gewandeld paar boodschapjes gedaan.
Wat geborreld heerlijk gegeten Hugo gebeld.

Donderdag 5 juli.
We hebben weer een was gedraaid en besloten de fietsen maar eens te pakken. Toen we bij de GGD waren adviseerden zij ons spray met DEET te kopen in Zweden want de muggen daar houden van zweet. Dat hebben we geweten. Het zweet guste van ons voorhoofd en de muggen waren er ook. 




De route die we wilden maken die hebben we niet volbracht omdat er dikke stenen op het pad lag en een eind verderop was het zelfs verboden daar te fietsen. Helaas terug gefietst langs het G öta kanal.
We hebben een heerlijk stuk zalm gekocht en die op de Cobb klaar gemaakt. Smullen maar. Daarna een wandeling gemaakt terug aan boord een wijntje ingeschonken en een beerenburg. We hoorden plotseling plons plons plons dame Sofie was in het water gevallen. Lida gilde Sofie Willem red haar. Ze zat op de zwemtrap bij het water daar zit ze wel vaker vlak boven de waterspiegel. Ik greep naar de rode lijn waar zij aan vast zat en trok de lijn aan en hees haar aan boord. Zij zette haar nagels in het zwemplateau en in mijn dikke teen. Een pijnscheut door mijn voet maar bleef haar binnenboord hengelen. Mijn teen bloede behoorlijk en Sofie inmiddels weer op de boot zeiknat en Lida droogde haar op. Het bloeden was opgehouden maar ze had precies naast mijn dikke teen nagel haar nagel ingezet een aangetrokken. S'nachts behoorlijk last van gehad.

Vrijdag 6 juli.
Had een slechte nacht gehad pijn in mijn rechter dikke teen.S'morgens een badje bakingsoda gedaan voor eventuele ontstekingen tegen te gaan. Twee aspirines en de pijn verdween . We kregen een telefoontje van Bob en Willy dat zij in aantocht waren. We hebben besloten te wachten om er een 
gezellige dag van te maken. 





Eenmaal aangekomen even een bakkie gedaan en een paar boodschappen. Aan het eind van de middag geborreld en daarna een hapje gegeten. Bob en ik zijn naar het voetballen wezen kijken België tegen Brazilië het werd een overwinning voor de Belgen.

Zaterdag 7 juli. REGEN hu?
We wachten de regen even af kijken of het vanmiddag beter weer word. S'middags was er de voetbal wedstrijd Engeland Zweden we besloten naar het marktplein te gaan om daar naar grote video schermen te kijken. En Lida wil een paar sfeer foto's maken. Helaas voor de Zweden liep het anders dan gehoopt. 




We hebben nog wat na geborreld en de kooi opgezocht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten