10e week Denemarken



Maandag 30 juli
Het anker werd gelicht bij Knastäs en we voeren met 6 knots snelheid naar het zuiden. De wind richting was zuid dus het werd kruisen tegen de wind in. Het verliep aanhankelijk wel lekker tot dat de wind aan wakkerde en aantrok en toen werd het aan boord niet prettiger op omdat de golven uit een andere richting kwamen dan de wind. Maar de Enya had er zin aan dus vervolgenden wij onze weg. Na een poosje zeilen werd de windkracht minder en dus aangenamer aan boord. De wind viel bijna weg dus op de motor verder en zo kwamen we aan in in het haventje Varberg. De proviand moest ook weer aangevuld worden dus werd er een supermarkt opgezocht.

Dinsdag 31 juli.
We bleven nog een dag want de wind zou draaien naar Noord West en dat is gunstig voor ons.
Lida heeft nog wat wassen gedraaid en ik wat boot onderhoud. Rond gewandeld uit eten geweest wat altijd weer komische uitleg geeft wat staat er op het menu. De bedienden braken hun tong om de in Zweedse taal gerechten te vertalen in het Engels. Maar uiteindelijk lukte het en hebben we lekker gegeten.

Woensdag 1 augustus.
We zijn op tijd vertrokken de weersverwachting er was kans op onweersbuien. Vaak komen die in het eind van de middag. Maar deze keer waren de buien nadat we vertrokken waren ook al actief dus het oliegoed aan en afwachten. Het was zweten geblazen want het was nog steeds warm. Een zware onweersbui trok voor ons langs en hadden er zo geen last van. Dus ging het oliegoed maar weer uit.
De wind viel weg en dus ging de motor weer aan. Na een poosje, was die motor allang zat, trok de wind weer aan en gingen de zeilen weer omhoog. In het begin mooi maar de golven bouwden zich op en het werd een cakewalks. Nadat we het punt van het … hadden gerond werd de golven minder en dus aangenamer aan boord. Nog even een stukje gezeild en toen de de havenplaats Halmstad aangelegd waar wij mooie herinneringen aan hebben. Maar ook hier is de ontwikkeling verder gegaan geen vriendelijke havenmeester maar een betaalautomaat. De douch was heerlijk. Nadat ik terug was gekomen zat Lida verschrikt in de kuip. Wat was het geval, Lida zag het rode lijntje waar Sofie aan vast zit maar nu zonder Sofie. Lida kijkt om zich heen loopt de wal op en fluit haar bekende melodie en daar kwam Sofie aangerend blij dat ze elkaar weer zagen. Eind goed al goed. Maar de schrik zat er nog in.

Donderdag 2 juli
We namen afscheid van Zweden maakten de trossen los en gingen nog even diesel tanken. Eenmaal op het water bleek er geen wind te staan dus de motor was aan en bleef aan. Later motor uit dan weer aan maar eenmaal op de Deense wateren bleven de zeilen omhoog en zo ronden we het puntje Kalingȁrd met het plaatsje Mȍlle . Hier zagen we bruinvissen begroeten ons welkom in Denemarken.
We besloten naar Hornbaev te gaan. 



Daar aangekomen was het een drukte van belang deed mij denken aan Vlieland strand boten viskraampjes alles was aanwezig. Ze maakten ruimte voor en de Deense buurman was blij met ons hij lag tussen de Zweden in. Na het eten een wandeling gemaakt en uiteraard een heerlijk ijsje gegeten.

Vrijdag 3 juli.
Hoewel de Deense boot buren blij met ons waren zijn we toch weer vroeg vertrokken richting het Kopenhagen. Geen wind dus motor aan. Maar naar verloop van de dag de zeilen omhoog en later speelde de wind een spelletje met ons. Uiteindelijk naar beneden langs Helsingborg. Eenmaal aangekomen in Kopenhagen was het zoeken en zoeken naar een plekje voor een paar nachten. Uiteindelijk vlak bij de hijskraan was een mooi plekje naast een Zweedse motorboot met zeer aardige Zweden erop. Het betalen ging weer met een betaal automaat wat dit keer voor verwarring zorgde. Als we weggaan zullen we met de havenmeester overleggen. Maar later bleek er meer mensen moeite met deze automaat hebben.

Zaterdag 4 juli.
Opgestaan boodschappen gedaan en s'middags rond gefietst in Kopenhagen. Trouwerijen gezien een van komaf en een ander mensen zoals wij. Weer een overheerlijk ijsje gegeten.
Wat is Kopenhagen toch een bijzondere mooie stad



de binnenhaven

liefde's slotjes aan de brug
jachthaven in de stad
Zondag 5 juli
Verslag voor de website gemaakt en ik loop een week achter. Ook Lida heeft vandaag gewerkt aan haar verslag van deze reis dit wordt een dik boekwerk met veel meer foto's etc.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten