vakantie 2024 9e week

14 augustus woensdag zon weinig wind later een enorme plensbui. 23 graden.
06.00 uur vertrokken uit Norderney
16.00 uur aankomst in Dokkummer nw. Zijlen.
60 mijlen gevaren.
Voor dat we naar bed gingen trok een enorme onweersbui over met heel veel wind.
S'nachts om 01.30 uur werden we door de Stefan onze buurman die op het huis en planten past gebeld dat er water van boven door de meterkast naar beneden liep. Wat te doen. Heb hem geadviseerd de brandweer te bellen. ook in de wijk Selwerd was het noodweer geweest bomen door de bliksem geraakt etc.. Later meer hierover.
We zijn om 06.00 uur hoogwater vertrokken over de Sluchter een uitgang aan de westkant van Norderney. Daar willen nog wel eens schepen vastlopen. Maar het was hoog water en rustig weer dus ik dacht dat kan wel. De diepgang die ik op de heenweg had meten was 5.50 meter was  nu hetzelfde.  Daarna richting west met nog twee andere schepen vertrokken een koos ervoor om over het wad te gaan. De tocht verliep vlot de stroom mee en de wind hielp ook af en toe hij draaide van zuid oost uit eindelijk noord west. Het was heerlijk zeilen en Lida heeft het even overgenomen heb ik een tukkie kunnen doen. Eenmaal boven Schiermonnikoog even getwijfeld over we door zouden varen naar Vlieland. Maar ik had uitgerekend en dat bleek was nog een heel eind. We gaan naar de thuishaven. Door het westgat sluis Lauwersoog lauwersmeer Lunegat in onze box waar Rob de havenmeester onze box op bezet had gezet en konden er invaren. Veilig en wel weer in de box.


15 augustus donderdag zon droog 23 graden   
Vandaag maar even naar huis om te kijken hoe de waterschade is. Thuis gekomen om te kijken hoe de waterschade is en dat viel reuze mee. De veroorzaker van dit alles een verstopte regenpijp op ons balkon. Het water bleef op de bovenbuurman zijn balkon staan liep over zijn drempel heen naar binnen. De brandweer heeft via een ladder het balkon leeg geschept.  Flinke hoeveelheid gruis mos etc.heb ik eruit gehaald. Echter bij de schuin bovenburen is is ernstiger afgelopen. Daar was een klusman bezig en zag water en dacht dat hij een leiding had geraakt. Sloopt een deel van de vloer eruit. hierdoor ontstond schade. Is gemeld bij de VvE. Lida heeft was gedaan . Gegeten bij de restaurant de Duindoorn en iedereen was daar blij en verrast ons weer te zien. Daarna richting de Enya waar Sofie op ons wacht.

16 augustus vrijdag zonnig
Vandaag boodschappen gedaan bij de Jumbo in Kollum. Boot wat schoongemaakt. 
Opgeruimd etc..

17 augustus  zaterdag Zon 23 graden.
Vertrokken richting Vlieland  familie bezoeken dat we altijd doen aan het eind van onze vakantie. S'middags vertrokken richting Dokkum. Hier om 16.00 uur aangekomen. Even Dokkum in geweest Lida zag daar een stoffen winkel even snusteren. Een paar lapjes gekocht praatje gemaakt etc.. IJsje gegeten. Terug naar de Enya.

18 augustus zondag. 23 graden wkr 4/6
Weersvooruitzichten bekeken bleek dat het stevig gaat waaien en woensdag veel regen. We hebben genoeg wind en regen gehad dus besloten niet door te gaan naar Vlieland. Terug gevaren naar het Lauwersmeer en daar vastgemaakt aan een mooring.

19 augustus maandag  23 graden zoning licht bewolkt.
Rustig opgestaan en in de kuip onderdelen schoongemaakt en opnieuw in de was gezet. zag er weer netjes uit. Wouter belde of het goed was dat hij s'middags langs kwam. Natuurlijk kan dat. Altijd welkom. Even later waren, Wouter en dochter Lizz er we even een stukje gevaren maar Lizz woude naar huis. Wat spullen ingepakt voor morgen dat we weer naar huis gaan.

20 augustus dinsdag 23 graden zonnig s'middags regen.
In de ochtend auto ingepakt en weer naar huis. S'middags de regenpijp de veroorzaker van de wateroverlast. Lida wassen gedraaid. En zo kwam er een eind aan onze 9 week durend vakantie.  De bedoeling was Finland maar we werden door de Duitse Marine naar het noorden gestuurd vanwege schiet oefeningen. We wilden geen gaten in ons zeil. 
Al werd het een heel andere route maar wel leuk gehad.
905 mijl gevaren in het begin veel regen en wind later knapte het weer op. Leuke mensen ontmoet geholpen foto's geschoten andere schepen die naar hun opgestuurd ze waren er blij mee.
Gesproken met een een Deen over verschil Nederland / Denemarken politiek het weer etc. het werd een leuk gesprek al verschillen wij niet zoveel van de Denen. 
Problemen gehad met het toilet en zinkanode om de schroef as die los zat dat was het enige.
Maar al met al een leuke vakantie gehad.










vakantie 2024 8e week

Woensdag 7 augustus. Zonnig bewolkt in Brunsbuttel een enorme plensbui. 23 graden
09.15 uur vertrokken uit Rensburg Eerst diesel en water getankt.
16.00 uur aankomst Brunsbuttel
35,50 mijl gevaren.
Onderweg geen bijzonderheden heel veel zwanen. 


Donderdag 8 augustus.Zon 23 graden wind 3-4.
Vertrokken Brunsbuttel 17.15 uur
aankomst Cuxhaven 19.45 uur 
15 mijl gevaren.
Hoogwater Brunsbuttel wat zeer vroeg of laat in de middag. Hoogwater hebben we nodig om de stroom mee te hebben naar Cuxhaven. Hier op de rivier de Elbe staat een dusdanige stroom van 4 a 5 knoop daar valt heel moeilijk althans voor ons soort schepen tegen in te varen. Dus gaan we of niet. S'middags  gewandeld en toen nam ik een kloek besluit we gaan weg zag namelijk dat er meerdere schepen voor de sluis lagen te wachten. De vrijdag zou het hard gaan waaien dat was geen optie. Vlot geschut dit keer eenmaal buiten ging het hard. Eerst de stroom nog wat tegen daarna mee. Plots kwam er een grote coaster aan bakboord langszij en drukte ons met nog een paar andere schepen weg. Gaf gas erbij en er rap er voorbij. Niemand begreep deze actie. Geen enkel signaal van de coaster vreemd. Maar goed we vervolgen onze weg en stroom ging mee en gingen dus had over de rivier de Elbe. Eenmaal in Cuxhaven aangekomen was er weinig plek vooraan zag Lida een plek maar was er niet rustig op zo vlak bij de ingang van de haven en dat hebben we geweten. Een enorme zwel stond stond er waar wij lagen en dus zeer onrustige plek.

oude afgedankte boeien in de avond gefotografeerd.

Vrijdag 9 augustus. Harde wind was voorspeld af en toe regen een herfstdag dus.
S'middags gewandeld maar we waren snel terug in de regen lopen is geen pretje.

Zaterdag 10 augustus het weer zonnig droog veel minder winden dus kwamen nog vele andere.

verkeersleiding toren in Cuxhaven

Nederlandse schepen onze kant om te profiteren van het weergaatje van maandag en dinsdag woensdag.
De stroom 7.00 uur is mee en de wind waaide dan uit het zuidoosten. Alles mee. 

Zondag 11 augustus het weer zon overgoten dag wind weinig draaide langzaam naar het zuidoosten.
We lagen al ongelukkig vast kwamen er nog meer schepen aan ons vast maken (5 stuks) wij mopperen maar er gebeurde niets. Tot onze ontsteltenis kwam er nog een vastmaken. Woest waren.

Maandag 12 augustus het weer zon wind zuidoosten wkr 4. vervelende golfslag.
vertrokken uit Cuxhaven 07.00 uur
Aankomst 19.15 uur 
65,85 mijl gevaren.
Het was een hele uitvasie zie bijgaande foto. Heel veel Nederlanders gingen naar huis en hadden gewacht op dit weer.  


via het AIS systeem kan je dit zien wij waren een van hen.

De reis op de Elbe verliep vlot en indrukwekkend zoveel schepen naar huis gaand. Zie bovenstaande foto. Zal wel de laatste hoeveelheid zijn. Dhr. Renee Vleut, helaas paar jaar geleden overleden, zocht altijd naar dit soort weergaatjes en adviseerde via facebook groep ZeilNoord. Hij heeft ook vele boeken geschreven over haven's in de Scandinavische gebied. 
Deze vloot heeft altijd de bijnaam gekregen "de Vleutvloot" eerbetoon. 
Eenmaal buiten de rivier de Elbe viel de stroom weg en zaten op zee waar de stroom veel minder is. 
De wind trok iets aan ging in het begin best lekker maar er ontstond een vervelende golfslag. Motor een beetje bij we besloten toch niet door te gaan naar Vlieland. 

Jasmine vaart met ons mee.

De  zee was te  onrustig en voormij te vermoeiend om door te gaan. Dus besloten we Norderney aan te lopen. Dat ging vlotjes en kregen van de havenmeester een mooie box aangewezen.

Dinsdag 13 augustus. Zon later onweersbuien. 25 graden benauwd warm.
We zouden om 06.00 uur vetrekken maar we hoorden allebei de wind hard waaien en ons lichaam zei uh vandaag ff niet. We waren nog behoorlijk van de vorige dag. De schepen waar contact mee hebben gehad en zouden gezamenlijk naar Lauwersoog varen dat is helaas niet gelukt. We zagen ze opeens al bij Lauwersoog liggen zijn dus wel vanmorgen verder gegaan.
Morgen gaan we verder naar Lauwersoog en zit de vakantie erop.

Dit was de 8e week. Beetje een afsluiting van deze  vakantie al terug varen naar huis stukje bij stukje.

Vakantie 2024 7e week

Woensdag 31 juli Het weer zonnig half bewolkt 23 graden
Vertrokken 10.30 uur uit Genner Bogt
Aankomst Äbenrä 12.15 uur 
Gevaren 8,51 mijl
Geen bijzonder heden wel lekker gevaren.




foto's onderweg genomen

Verder heeft Lida gewassen ging niet helemaal goed iedere wasmachine heeft zijn programma. 
Maar eindresultaat was een schone was en daarna weer boodschappen gedaan.

Donderdag 1 Augustus. Het weer zon warm 23 graden weinig wind.
We hebben Äbenrä  een bezoekje gebracht zie bijgaande foto's. 

Raadhus

aan het bier

straat

Korte broeken gekocht iedere keer als we in de Scandinavische landen zijn  mijn korte broeken aan vervanging toe. Lida een nw. pan gekocht. IJs gekocht daar na boot waarst.

Vrijdag 2 Augustus. Bewolkt wkr 3 
10.30 uur vertrokken Äbenrä.
12.30 uur aankomst in Dyvig
8 mijl gevaren
onderweg gezeild geen bijzonderheden
Eenmaal het anker laten zakken heb ik het log en roer bevrijd van de flinke hoeveelheid pokken. Het log zat vast vanwege de pokken aangroei.

Zaterdag 3 augustus  het weer Zon wkr 0-3
10.00 uur het anker opgehaald en tijdens het ophalen de eerste bruinvis gezien. Gelukkig ze zijn er nog.
12.30 uur aankomst Sönderborg
11.09 mijl gevaren
Aangelegd is de stad.
de eerste bruinvis in Dyvig


Zondag 4 augustus het weer bewolkt later regen wkr. 5
9,45 uur vertrokken eerst door de brug Sonderborg.
14,30 uur aankomst in Kappeln
18,23 mijl gevaren
In het begin op de motor later onderzeil verder en in de regen was niet leuk.
De keuze bij aankomst was het anker of de haven direct bij de ingang. Mijn keuze was de haven het waaide hard en achter het anker ...... Maar het invaren van de haven ging niet vlekkeloos oorzaak was de harde wind en regen. Uiteindelijk lagen we vast.


brug in Sonderborg

Catamaran van kennissen zelf gebouwd Middellandse zee gevaren en vervolgens verkocht


Kappeln
landhuis Kappeln

Totempaal 

haven van Kappeln


Maandag 5 augustus het weer zonnig bewolkt wkr 2-4 west
9,30 uur vertrokken uit Kappeln.
19.00 uur vast gelegt in Rendsburg.
43,55 mijl gevaren
In het begin geprobeerd te zeilen maar de wind plaagde mij dan geen wind daarna weer welen zo zijn we uiteindelijk bij Kiel uitgekomen. Onderweg kwamen we nog een onderzeeboot tegen.
15.00 uur door de sluis bij Kiel.


onderzeeboot

sectorlicht in het Kielerfjord.
Afscheid van de Oostzee bedankt voor de vele uren varen leuke Zweden Denen ontmoet maar ook veel regen gehad met overwegend zonnige perioden. 

in de sluis bij Kiel.

Dinsdag 6 augustus. het weer zon 28 graden pffff
Lida heeft een was gedaan en we hebben boodschappen gedaan want vlakbij de haven zitten twee grote supermarkten. S'avonds uiteten geweest.

Dit was de 7e week. Afscheid van de Oostzee Baltische zee en inhammen.
 







vakantie 2024 6e week.

 Dinsdag 23 juli. Zon later regen daarna weer droog. We blijven in Køge. Boodschappen gedaan stootwillen daarvan de lijnen gecontroleerd en zonodig aangepast. Ook de plank die wij soms gebruiken als het aanleggen moeilijk is nagezien en aangepast.

Woensdag 24 juli. Zon  licht bewolkt weinig wind later aantrekkende wind. wkr.6                                        10.30 uur vertrokken ricchting Kalverhage.                                                                                                      15.00 uur aankomst Kalverhage 21,74 mijl gevaren.                                                                                         Onderweg genoten van het zeilen varen de rust etc.. Eenmaal in het geultje bij Sandhoge kwamen we een baggerschip tegen de wind trok flink aan besloot te gaan reven. Echter op de trommel bij de genua zat er paar lijnen over elkaar heen zodat ik maar klein stukje kon reven. Naar voren gelopen en uiteindelijk kreeg ik de genua toch binnen. Echter op de genua lier zat ook de boel in de knoop want we reven altijd via de lier. Dat hebben we eerst zo gelaten de genua was weg gehaald, opgerold. Later met vereende krachten hebben we samen de reeflijn weer in orde gekregen. Bij aankomst verraste ons de havenmeester dat als wij drie nachten bleven dan was de derde nacht gratis. Maar die nacht konden we ook in een van de naburige haven gebruiken. Verder was alles gratis douch  toilet wasmachine droger en die ging Lida gelijk inzetten. 

Donderdag 25 juli. Zon 23 graden west 3. Boodscappen gedaan wat rondgewandeld was weinig te zien. Wat gelezen internetten morgen verder. De voorste watertank lekte water deze weer gerepareerd.

Vrijdag 26 juli. Droog bewolkt later regen heel veel regen Wind zuid 3-5.                                                      De wind zou de hele dag zuid waaien en daar willen we gebruik van maken om een flink stuk naar het westen te zeilen als het kan Svendborg.                                                                                                             Vertrokken 08.15 uur aankomst 19.15 uur 62,27 mijl gevaren.                                                                         Eerste uren waren prachtig rustig kabbelen langs de Deense kust met hun mooie Deense huizen.


  Brug in aanbouw gezien en een aantal hoge bruggen gepasseerd.



passen we er onderdoor 

ja hoor hij is 23 meter hoog wij 16.50 meter.

 

brug in aanbouw

Lida geniet

Eenmaal op het grote water ontmoeten we de zeiljacht  "le Touche". 

La Touche

Heb een paar foto's van hun gemaakt en ze opgeropen of ze ook belangstelling hadden voor deze foto's. JAAAA natuurlijk hardstikke gaaf. Mail adres gekregen. De regen begon met motregen later regen veel regen. De wind trok ook aan en hebben de genua gereefd. Nabij het eiland Langeland werd het droog al bleef het wat motterig. Voor de oversteek over het vaarweg stelsel even gewacht op een vrachtschip. Eenmaal de bocht om bij Langeland kwam er veel regen en heel veel wind. Er was nog een kleine haven waar we ook heen konden gaan maar niet gedaan het weer was zo onstuimig en wild dat we besloten door te varen. Vlakbij Svendborg werd het droog de zon ging schijnen en de wind liggen. Tijdens het aanmeren begon onder boot vreselijk lawaai te maken we wisten zo niet waar dit vandaan kwam. Morgen maar even kijken.

Zaterdag 27 juli. Zon 23 graden.                                                                                                                      Ander aanleg plek gevonden was nogasl druk en we mochten daar niet blijven liggen. Gewandeld centrum geweest  boodschappen gedaan etc.. De vraag was waar komt dat lawaai vandaan. Alles gecontroleerd dacht dat de keerkoppeling droog stond met olie bij gevuld. De seal achtereind van de koppeling lekte iets.  Maar het alwaai bleef.

Zondag 28 Juli. 23 graden harde wind we besluiten te blijven en vele kwamen al vroeg in de haven vanwege te verwachten harde wind. Kon ik mooi nog eens goed kijken waar dit lawaai onder boot weg komt. Lida gevraagd de motor te starten ik bleef in de boot bij de motor waar geen lawaai weg kwam bij Lida wel. Nam een besluit en ben in het water gegaan ondanks dat het in de haven is. Iedereen was van boord moet kunnen. Eenmaal onder water zag ik dat de zink anode los zat die normaal vast moet zitten aan de schroefas. Dat maakt het lawaai. Geprobeerd dit netjes  los te maken maar ja onderwater. Geprobeert stuk te slaan uiteindelijk ging een kant los een dikke schroeven draaier ertussen  gewrikt en  los kwam hij.

de oude zinkanode
nieuwe zinkanode

Maandag 29 juli Zon 23 graden wind west 3-5
Vertrokken 10.00  uur uit Svenborg
Aankomst 13.30 uur Faanborg
Gevaren 16,73 mijl
Svenborg

Eerst diesel getankt daarna door op de motor. Eenmaal aangekomen op open water geprobeert te zeilen maar het zeilen viel tegen aangezien we recht in de wind op moesten en het laveren met een beperkt  vaarwater besloten om op de motor verder te gaan.   

kerktoren van Faaborg

Dinsdag 30 juli Zon geen wind 23 graden
Vertrokken uit Faaborg 10.30 uur
Aankomst  Genner Bogt 16.30 uur voor anker
Gevaren 27 mijl
Poging gedaan om te zeilen maar helaas geen wind rustige vaart.

vergezichten onderweg.

.


voor anker Genner Bogt lagen daar met een tiental

Einde week 6.