Weekje zeilen met de boys

Op mijn to do list staat  een weekje zeilen met mijn jongens, Thomas en Hugo.
Na lang plannen, schuiven met data, want ook deze inmiddels volwassen mannen hebben hun volle agenda, is er een weekje geprikt.



Zaterdag 18 juni 2016.
De Enya hebben we vandaag voorzien van vers water eten en drinken. Alles nog nagelopen en volgens mij moet het kunnen. Is ook tevens een weekje proefdraaien voor de grote vakantie, 8 weken naar Zweden . Maar dat begint op 9 juli. We hebben nogal wat verandert aan  de boot.

Zondag 19 juni. Zonnig droog aan de frisse kant.
Thomas opgehaald en hup naar de boot. Voor de zekerheid hadden wij een briefje op tafel gelegd met daar op geschreven eten in de koelkast niet vergeten. Dat waren wij niet vergeten Thomas wel......die had geen briefje op zijn tafel klaar gelegd. We zullen niet verhongeren Lida had eten al in de boot gelegd.
11.00 uur Lida uitgezwaaid en vertrokken naar de Willem loresluisen











Vlot geschut even verder was het middag pauze tijd voor een broodje glaasje melk. Later weer verder en we kwamen te vroeg aan in Leeuwarden maar ff wachten en we konden verder. aangelegd in de prinsentuin daarna een hapje gegeten bij het wapen van Leeuwarden. Toen de ober kwam met de betaalbon zei hij tegen Thomas neem aan dat jij betaald het is tenslotte vaderdag en hij heeft het ook wel verdient. Mmm mompelde, dat is waar zei Thomas en liep mee met de ober om te betalen.
De avond viel.

Maandag 20 juni. REGEN/ REGEN/ HEEL VEEL REGEN wind; zw 5/6.
Eerst ontbeten en daarna richting Franeker gevaren. Eerst in de motregen daarna de kwam regen en wind. Vlot door Leeuwarden maar voor ons zat een gehuurde motorboot die al slingerend en zeer langzaam varend. grmf.  Eenmaal na de Slaurhofbrug brug konden we er voorbij.

Slaurhofbrug
Ze zijn in Leeuwarden veel met de wegen bezig.
Aquaducten  en wegen worden aangelegd en veranderd. Zo waren er twee achter elkaar dezelfde type bruggen, weg was een van die bruggen, was er altijd nu niet meer raar gezicht je verwacht een brug maar er is niets.... De weg was ook weg.
Door gevaren naar Franeker de bruggen draaiden vlot ook in Franeker zijn ze bezig met het aanleggen van een nieuwe brug. Nu is er slechts een fietsbrug. Rond een uur stapte Hugo aan boord en heeft Thomas een heerlijke uitsmijter gemaakt opgegeten en daarna de trossen los gegooid.
De eerste brug de Konings Bregge liet de brugwachter weten dat hij de brug ging openen maar de brug bleef dicht en de lichten op rood. Na een half uur ronddraaien kwam er van de andere kant een clipper aanvaren waarom dat niet gemeld, ik wacht op een boot die van de andere kant komt dan weet je waar je aan toe bent zeker met de regen. Rond vier uur kwamen we verregend aan in Harlingen was er klaar mee. (Ook de brug voor Harlingen wordt vervangen voor een aquaduct.) Helaas had de havenmeester geen plek voor ons. Ik heb toch Oceaan stomer bij me dacht ik, tot dat ik zei, we steken maar 1,40 meter diep. Het gezicht klaarde zichtbaar op. Dan kunnen jullie achter de brug liggen dat vonden we prima. Eenmaal een plekje gevonden rap naar binnen het regende weer harder als vanmiddag. Daarna hebben Thomas en Hugo een heerlijke maaltijd gemaakt.
Om half acht werd het een beetje droog alles was wel zeik nat.
S'avonds nog een wandeling gemaakt en herinneringen opgehaald toen ze, jaren geleden met de rubber boot door de vele kanaaltjes van Harlingen gingen varen.
De avond viel.

Dinsdag 21 juni de langste dag. Zon bewolkt later motregen.
De jongens hebben boodschappen gedaan ik heb de boot gesopt opgeruimd etc.  11,30 uur door de brug op naar de sluis waar wij niet alleen waren. De grote sluis bij Harlingen ging open en we pasten er uiteindelijk allen in. Eenmaal uit de sluis op naar het wad helaas kwam de wind uit het zuiden waar wij heen moesten. Kornwerderzand was de bestemming. We werden al snel geschut en op het IJsselmeer lekker zeilen. Vroeg aan Hugo neem jij even het roer over moet ff het toilet opzoeken. Eenmaal op het toilet begon het zeil te klapperen gestommel op het dek ik dacht kan ik nou niet ff......
Eenmaal terug in de kuip bleek aan stuurboord het hoofdwant was naar beneden gekomen. Bij het zien van de hangende verstaging hadden zij de zeilen rap gestreken en de motor gestart.
Stuurboord hoofd want hangt naar beneden.
Ze hadden prima gehandeld besloot door te varen naar Hindeloopen waar zij een prima werkplaats hebben. De havenmeester vertelde dat zij de volgende dag om half acht weer aanwezig waren. Toen hebben we wat geborreld de jongens een stuk hard gelopen ik heb de afwas gedaan en de boot opgeruimd. Daarna heeft Thomas en Hugo een heerlijke maaltijd gemaakt.

Thomas en Hugo aan het kokkerellen
Woensdag 22 juni. zonnig weer 25 graden.
Ik heb mij om half negen bij de werkplaats gemeld en verteld wat er aan de hand is. Ze hebben aantekening gemaakt en we moesten wachten twee andere klussen. Tja je bent niet de enige met problemen.
Rond elf uur melde een monteur zich en begon zich naar boven te hijssen met behulp van een stoeltjes lift.

Conclusie het RVS hoofdwant moet vervangen worden zie foto.
te ver gebogen verdraaide rvs verstaging
Die heeft een beste draai gehad zei de monteur. Ook vanwege de plannen om naar Zweden te varen zou ik het niet onverstandig vinden aldus de monteur om die te vervangen. Heb daarmee ingestemd en ging aan de slag. De reden dat het hoofdwant naar beneden is gekomen is dat de moer die op het draadeind die door de mast zit eraf is gegaan. Helaas was er geen passende moer en heeft er M16 draad overheen gesneden. Hij heeft geprobeerd de bout uit de mast te halen maar die weigerde uit de mast te gaan. Dus moest alles boven in de mast gemaakt worden. Het viel natuurlijk tegen dat geld voor alle klussen. Na een aantal keren omhoog en naar beneden was dit geklaard daarna heeft hij een nieuwe RVS verstaging gemaakt die erop gezet en de moeren met splitpennen geborgd. Ook de onderwanten heeft hij op deze manier ook maar even voor de zekerheid geborgd ben toch eenmaal bezig zei hij.


Wij blij dat het zo snel uitgevoerd was en Marina Hindeloopen heeft van ons een dikke 10 verdient.

 Nadat alles weer op z'n plek zat afgerekend en we wilden toch nog een stukje zeilen.
Via een omhaal uitgekomen bij Stavoren. We durfden niet verder te gaan vanwege te slechte weervoorspelling.
S'avonds een spelletje gedaan en wat gedronken etc..

Donderdag 23 juni. regen en onweer later op buien radar leek het droog te blijven.
Dus hup trossen los en zeilen maar. Ging aanvankelijk  lekker en we maakten flinke voor uitgang. Echter na driekwart van de tocht naar Makkum ging volgens Hugo de wind op vakantie en ging het weer eens regenen. En hard regenen. De motor maar aan is niet anders. Eenmaal in Makkum een ligplaats opgezocht. Het weer klaarde op en hebben boodschappen gedaan. Daarna wat gezwommen. Danielle, vriendin van Hugo kwam ons met een bezoek  vereren. Gezamenlijk gegeten en daarna hebben de jongens op de tennistafel een spelletje gedaan.Hierna nam Danielle afscheid en zochten we ons warme nestje op.

Vrijdag 24 juni. bewolkt windkracht 3 a 4 uit het westen.
Half tien vertrokken richting Kornwerderzand waar we snel geschut werden Een heerlijk zeiltochtje gehad over de boontjes richting Harlingen. Eenmaal aangekomen moesten we wachten wachten wachten en toen waren wij aan de beurt. Eenmaal op het Haringsmakanaal verliep de tocht voorspoedig. In Franeker heerlijk gegeten en daarna de trossen los en weer verder. Het bleef droog en aangenaam weer. In de prinsentuin in Leeuwarden aangelegd gegeten en Thomas en Hugo hebben in Leeuwarden het nacht leven opgezocht  ik lag al op bed.

Zaterdag 25 juni. bewolkt later regen.
Opgestaan rommel weg gegooid koffie gezet trossen los gegooid en weg gevaren. De jongens sliepen nog. Leeuwarden uit Birdaard in en snel weer uit.Voor Dokkum moesten we wachten vanwege middag pauze.
Om 13.00 uur vervolgend wij onze tocht naar onze thuis haven.
Eenmaal aangekomen kwam Lida al snel ons ophalen en was het weekje voorbij.

Een week van veel regen ook zon pech maar bovenal heerlijk gegeten ik kwam niets te kort en gezellig. Gaan voor de herhaling.