vakantie 2015 5e week

Zondag 19 juli; het weer regenachtig later werd het droog temp 20 graden.
Ella viert haar verjaardag in Utrecht in de kinderverblijf de Oase.
Eerst gedoucht daarna broodjes gesmeerd voor onderweg en hup naar de trein. Ik had mijn OV kaart vergeten dus eerst naar de kaart automaat. In de trein op weg naar Utrecht toen op zoek naar een bus. Die bleek een keer per uur te rijden. Die reed pas over 45 over minuten. Kadootjes gekocht voor Danielle.(vriendin van Hugo) In de bus op weg naar de Oase. Het werd een gezellige middag. Gezongen taart en hapjes gegeten etc..Al haar vriendinnetjes waren er. We werden terug naar het station van Utrecht gebracht door Sander zijn moeder en haar partner.

Maandag 20 juli; het weer, zonnig later motregen temperatuur 23 graden wind zuidwest 3 a 4.
De dag dat Wouter Miranda Kim en Ella komen.
Via de mobiel werd er contact gezocht en ze kwamen allemaal rond elf uur aan. De een uit Utrecht de ander uit assen. Eenmaal aan boord werd er gezongen voor Ella door lida zelf gemaakte vlaggetjes op gehangen en lekkers gegeten. Toen de trossen los echter de motor haperde. Wat bleek had vergeten de hoofd kraan van de dieseltank open te zetten. Op weg over het binnen IJ vlot door de Oranje sluizen en de Schellingwoude brug stond al open. Eenmaal op het buiten IJ gingen de zeilen omhoog En konden we zeilen. Echter na een anderhalf uur ging het regenen. En keerden we om en gingen naar de Marina Muiderzand. Daarna lekker uit eten echter de snelheid van de bediening liet te wensen over. Het duurde en duurde maar Miranda stond te …... en en vroeg beleeft hoe lang etc etc. Al met al een gezellig dag Miranda en Wouter keerden huiswaarts Kim en Ella bleven aan boord.

Dinsdag 21 juli; het weer, zonnig warm 27 graden wind zuidwest 4 a 5.
Ella was al vroeg wakker, vijf uur, en hield ons allen wakker. Gebabbel en gebrabbel etc.. Rond zeven uur werd Ella door Kim bij ons gebracht. Even leek het erop dat Ella sliep. Echter begon JJ te rennen door de kajuit. Hij bonkte tegen de deur ik er uit en prompt werd Ella ook weer wakker viel van ons bed af kortom de hele familie was klaar wakker. Er maar uit maar en Ella had praatjes voor tien. Later zijn we, Ella, Lida en Willem bij het havenkantoor verteld dat we nog een nachtje blijven daarna naar de watersportwinkel George Kniest de supermarkt bezocht en weer naar de boot. Hierna gepicknickt bij de speeltuin in de haven daarna hebben Ella en Kim nog een dutje gedaan. Aan het eind van de middag kwam Sander zijn dames weer ophalen. Eerst nog in de rubberboot wat gevaren.
Daarna heerlijk gegeten eten gemaakt door chefkok Lida. Toen naar de auto wilde Ella niet mee ze wilde blijven. Ze vond het veel te mooi op de boot. Maar haar ouders waren onverbiddelijk. De rust aan boord keerde terug de boel opgeruimd geborreld en naar bed.

Woensdag 22 juli; het weer, zonnig warm 26 graden wind zuidwest 4 a 5
Opgestaan koffie gezet en daarna de trossen los in Muiderzand op weg naar Enkhuizen. De wind deed zijn best en de Enya evenzo. Na een paar uren heerlijk varen kwam Enkhuizen in beeld.
Vlot door de sluis de wind was stevig en we werden geholpen op de sluis dat kwam goed van pas. Zonder krassen dor de sluis op weg naar Enkhuizer binnenhaven. Daar een plekje opgezocht voor de nacht en het werd een prachtige avond. Nog gewandeld en foto's gemaakt ijsje gegeten.

Donderdag 23 juli; het weer zonnig en warm 26 graden wind west 3 a 4.
Opgestaan nog even naar een winkeltje gelopen voor een paar nw. Bootschoenen voor mij maar de juiste maat was er niet. Toen weer naar de boot de trossen los op naar Stavoren. Na een poosje kwamen we hier aan zagen in de verte een enorme rookwolk we wisten niet wat er in de fik stond maar het was wel heftig. Later bleek het om een afvalverwerkingsbedrijf te gaan waarbij twee hallen volledig afgebrand waren. In het begin van de arriveerden Hugo en Marielle het werd een gezellige avond.


Vrijdag 24 juli; Het weer, bewolkt later lichte regen 24 graden wind noord oost 3 a 4
Na een rustige nacht acht uur opgestaan koffie gezet en de familie geroepen. Daarna de motor gestart en de zeilen omhoog en heerlijk gezeild naar Kornwerderzand. Danielle kreeg zeil instructies van Hugo en ze genoot zicht baar van het boot / zeilen. Na enige oponthoud zijn we geschut naar de waddenzee en konden we weer zeilen. Het ging als een speer de Enya had er weer zin in en liet zich van haar beste kant zien. Eenmaal bij Harlingen ff gewacht voor de sluis en even later konden we door de sluis het Harixmakanaal door en bij Franeker afgemeerd in de gemeente haven. We hebben heerlijk gegeten en daarna een borrel gekocht in Franeker zelf. Het werd een zeer gezellige avond.

Zaterdag 25 juli; het weer, zonnig 23 graden wind zuid 5. De weersvoorspelling was slecht voor het hele land code rood zwaar weer met veel regen en wind.
Dus we besloten s'morgens naar Leeuwarden te varen en proberen s'middags een plekje te krijgen in de prinsentuin. Zo gezegd zo gedaan 9,15 uur de trossen los en op naar de brug die snel open ging. Eenmaal op het kanaal ging het lekker en we genoten allen van de vaart naar Leeuwarden. Door de volgende bruggen ging het lekker en de dropjesbrug in Leeuwarden stond al open. Eenmaal in de Prinsentuin een plekje gezocht en gevonden. Na de lunch vertrokken Hugo en Danielle naar hun auto. Na vele waarschuwingen van het aankomende slechte weer was om 16.00 zover. De regen en de verwachte storm deden hun intrede. Maar wij lagen veilig in de prinsentuin in Leeuwarden maar de indruk was er niet minder om. 1005 millibar hebben we gemeten klopt bij deze depressie.
Omstreeks 18.30 uur nam de wind in kracht af ook de hevige regenbuien namen af. Hugo en Danielle berichten dat zij om 18.15 uur veilig thuis waren. Ze hadden vele auto's met aanhangers in de berm zien staan. Het dek was bezaaid met takjes bladen knopjes etc..

Zondag 26 juli; het weer, 23 graden eerst zonnig wind noord west 4 later regenbuien.
Half tien vertrokken uit de prinsentuin de bruggen werden vlot bediend en konden we goed opschieten. Het was wederom prachtig weer we kamen een aantal tegenliggers tegen en we begroeten elkaar. Echter in Birdaard werd het een optocht van schepen die ons tegemoet kwam. Even later zaten we zelf in vergelijkbare optocht. Maar goed het is vakantie dus rustig kabbelend gingen we richting Dokkum. De eerste brug moesten we wachten even later konden we verder maar toen was het al tegen twaalf uur en dus ging alles dicht. We besloten aan te leggen en te wachten. De koeling van koelkast had er de geest aangegeven. Uit elkaar gehaald maar kon niets vinden. Een paar IC's en een potmeter dat was het regelkastje. We konden de temperatuur niet meer instellen hij bleef maar koelen. Volgende week maar even bellen. Na 13.00 uur konden we verder maar voor ons weer laaaaangzaaaaaaam varende schepen het schoot maar niet op. Eenmaal Dokkum verlaten zat er nog een schip voor ons die even later een plekje voor de nacht had gevonden. Zo konden we snel door varen door twee bruggen en een sluis bij Dokkumer nw. Zijlen en toen lagen we weer in onze haven. Alles was nog bij het oude. Even koffie gezet een bakkie gedronken en zijn toen gaan inpakken. Zoals gewoonlijk ziet ook onze JJ deze activiteiten en dacht hier heb ik geen zin in wil aanboord blijven dus verstop ik mij achter de rubberboot in het gangpad. Echter ik had het opgemerkt lichte lida in. We moesten wel lachen om dit voorval. Hij wil NIET van boord dat is wel duidelijk. Eenmaal alles ingepakt ook JJ in de auto hup naar huis. Eenmaal thuis stapels post etc.. Wassen drogen etc. we zaten weer in het dagelijkse ritme.


vakantie 2015 4e week

Zondag 12 juli; het weer; bewolkt regenachtig, wind eerst zuidwest wkr 4 a 5 later 7.
Aangezien we niet in Willemstad terecht konden besloten we naar Hellevoetsluis te varen. Het anker gelicht die muur vast in de klei zat en Lida maar slecht slapen of het anker het wel zal houden. Eerst naar de brug die over het Haringvliet ligt en werd door onze verassing vlot gedraaid. Eenmaal onder de brug door de genua uit gerold en de Enya had er weer duidelijk zin in. Hij spoot vooruit. 6 a 7 knoop alleen op de genua ….Langs de tien gemeenten gevaren het blijft toch een mooi vaar water. Contact gezocht met vakantie vrienden in Hellevoetsluis, Henk en Mieke. We waren van harte welkom. Henk verwelkomden ons in de voorhaven hij had ons al gezien op de AIS.
Eenmaal door de brug een plekje gezocht Lida ging zich nog even douchen en daarna op naar Mieke en Henk. Heerlijk gegeten en bijgeklets over alles en nog wat. Daarna bootwaarts gegaan nog wat aan interneten gedronken etc. toen ons warme nestje opgezocht.

Maandag 13 juli. Het weer; bewolkt regenachtig, wind 4 a 5 zuidwest later in de middag
toenemend 6.
We hebben besloten te blijven liggen en woensdag naar IJmuiden ipv dinsdag te varen omdat de weersverwachting dan beter was. Dus vandaag onderhoud gedaan aan de boot en lida is het dorp in geweest boodschappen gedaan. Henk kwam nog even langs voor de gevraagde weer website en zijn nog even naar zijn boot wezen kijken. Mooie boot alleen jammer dat Mieke haar been gebroken heeft. Maar dat zal goed komen. Later wezen borrelen eten en toen viel de avond.

Dinsdag 14 juli. Het weer; regenachtig wind 3 a 4 zuidwest. S'morgens naar Stellendam gevaren en s'middags boodschappen gedaan. Verder weinig activiteit deze dag.

Woensdag 15 juli. Het weer; regenachtig perioden droog wind 3 a 4 zuidwest.
Opgestaan om half acht broodjes gesmeerd koffie gezet in het oliegoed gehesen en de trossen los gegooid. Bij de sluis aangekomen bleek er een schutting net voor ons was. De sluiswachter via de marifoon opgeroepen hij deed nog een rondje ?? nogmaals gevraagd wat bedoelt u, eerst de schutting naar buiten dan weer naar binnen dan zijn wij aan de beurt. FF wachten nog FF wachten nog FF wachten en ja na een uur wachten ging de brug omhoog gauw via de marifoon de sluiswachter gebeld dat de sluisdeuren nog dicht staan dat wist hij maar zo is hier de procedure. Mnn ???? het verkeer maar wachten vreemd....Affin wij naar binnen de brug ging weer dicht de sluisdeuren ook en toen weer FFFFFFF wachten. Eindelijk ja toen ging de andere brug open en daarna de sluisdeuren. Eenmaal buiten een stukkie op de motor en gingen de zeilen omhoog motor uit dat is het mooiste moment. Het motregende stond een lekker windje maar dat was van korte duur want wij moesten naar het noorden en toen kwam de wind van achteren dat is niet fijn dan wiebelt de boot heen en weer en er stond een vervelend golf de golven kwamen overal weg. Eenmaal bij de Maasmonding contact gezocht met de verkeer leider en we moesten gewoon door varen. Na een poosje ontdekte ik een heel groot container schip, even contact gezocht met de verkeer leider als wij de snelheid wisten te handhaven konden wij er wel voorlangs. Het blijven grote schepen.
Eenmaal de Maasmonding voorbij ging het evenzo slingerend niet fijn. Eind van de middag kwam IJmuiden in zicht zeilen gestreken en de motor gestart en die er naar een poosje mee op hield. Vlug weer de Genua uitgerold de motor tot twee keer ontlucht en toen kwam er weer leven in. Blijft vreemd. De jachthaven opgezocht en daar lagen we weer aan de steiger M. Daarna wederom heerlijk gegeten en de ligplaats betaald. Toen ontdekte ik de Volvo Ocean racer BRUNELL. Even wezen kijken blijft indrukwekkende schepen. Toen viel de avond.

Donderdag 16 juli. Het weer; zonnig droog 26 graden wind variërend 2 a 3.
Met de zon in de kuip opgestaan broodje met koffie maar na een poosje zei Lida ik krijg het heet oke we gaan varen. Op ons gemakjes naar de sluizen van IJmuiden. Eenmaal door de sluis rustig warme broodjes die uit de oven kwamen genoten we van de omgevind en het varen. Wel gaf de kaartplotter problemen hij start telkens opnieuw op. Maar uit gezet misschien oververhit. We besloten de haven van Marine Amsterdam op te zoeken. Dat is een haven van de oude DSM werf. Je kunt nog een aantal bouwwerken zien de kraan opstelling waar nu kantoren opgeplaatst zijn verder de oude betonnen dukdalven. Verder een mooie voorzieningen maar verder is er niets. Dat viel mij een beetje tegen. Maar aan het klussen gegaan rubber stootlijst eraf gehaald zoeken naar de lekkage. Aan het eind van de middag besloot ongezien opgemerkt JJ een rondje haven te doen. We waren hem plots kwijt. Waar moet je zoeken de hele boot door zocht op de steigers oproep aan de havenmeester gedaan en verschillende mensen gevraagd. Ook onze buurvrouw gevraagd zei had hem wel gezien aan het eind van de steiger. Plots werd ik geroepen door de buurvrouw dat hij bij hen aan boord zat. Dus kennelijk terug gelopen even wezen buurten. Na wat heen en weer geloop probeerde hij te springen naar onze boot maar de afstand was kennelijk net te ver hij durfde het niet aan. Dus gaf hij zich over en droeg weer naar onze boot Enya. Waar is Lida de hele haven afgezocht nergens te vinden eerst JJ weg nu Lida spoorloos. Afwachten kon niets doen. Maar een glas roode wijn ingeschonken. En ja daar verscheen Lida weer. Opluchting dat JJ er weer was. Ze was al buiten de haven aan het zoeken.
Morgen 6 jaar geleden dat wij voor het eerst contact hebben gehad toch iets om stil bij te staan. We hebben van toen nog even van alles door genomen gevoelens etc..
6 jaar lief en leed
Vrijdag 17 juli. Het weer; bewolkt droog 23 graden de wind zuidwest wkr 5 a 6 windstoten naar 7.
Gezien de veel te harde wind hebben besloten en velen met ons te blijven liggen. Wat te doen op zo'n toch wel mooie dag. Heb wat klussen gedaan de linker scepter lekte regen water naar binnen. Hij bleek toch wat ontzet te zijn na de aanvaring met een anker van een vaste ligger. Zo niets van te zien maar de regen vertelde genoeg. Dus scepter iets gelicht kit onder gespoten en de bouten weer aangedraaid. De regen heeft het die zelfde avond getest en nu bleef het droog in de boot. Lida heeft haar haak werkje opgepakt. Verder heeft ze de wasmachine aan het werk gezet en daarna de droger.
Zes jaar geleden hadden we onze eerste contact toch weer een moment om bij stil te staan. Dus hebben we gegeten in de haven wat ons wel smaakte maar de bediening was een grote chaos. Lida heeft daar wat van gezegd en prompt stond ons eten, na een uur wachten, op onze tafel. Ze boden excuses aan. Daarna naar de boot.

Zaterdag 18 juli. Het weer; half bewolkt 25 graden wind zuidwest 3 a 4.
We zijn omstreeks half elf vertrokken naar de Sixhaven. Waar een box vrij was en zijn gaan liggen.
Na het eten zijn we boodschappen gaan doen voor de kinderen die aan boord komen. Hierna door Amsterdam gefietst en kwamen we terecht op het waterlooplein. Daar was een rommel/snuisterijen markt. We hebben daar voor twee fietsbellen gekocht ieders zijn eigen keuze. Daarna eten gekookt en JJ van een andere boot afgehaald. De mooie avond viel. En de Sixhaven was weer helemaal gevuld met boten.

VOL
OVER VOL





vakantie 2015 3e week

Zondag 5 juli. Het weer; 28 graden bewolkt later in de middag onweersbuien, wind varierend 4 a 6
Vandaag besloten vanwege de slechte weersvoorspelling te blijven liggen in Veere. Een warme douch wilden we ook graag en ik had nog klussen liggen. Heb de motor nagekeken en wederom ontlucht slangen klemmen aangedraaid vermoeden is dat de nw. Tank de boos doener is. Verder in de kuip teak gereinigd nu we op zout water liggen gaan dat beter dan op zoet. En een aantal schroeven vervangen voor RVS. Verder vreemde plekken weg gepoetst op het polyester in de kuip. Lida heeft haar handwerk weer ter hand genomen. Contact gemaakt met de buren die hadden net een groot zeiljacht gekocht en we hebben hun vrijblijvend van advies gediend. Ze hadden een zoontje en een hondje aanboord. Het jaht steekt 2,10 m diep. Dan vallen er voor die jongen vele leuke havens af. Geen Friesland Ijsselmeer wadden eilanden is ook moeilijk. In de middag begon het hevig te regenen en te onweren. Na de buien verder gegaan met de klussen gegeten en zo viel de avond droog en zonnig.

Maandag 6 juli. Het weer; 26 graden licht bewolkt wind zuid west 3 a 4.
Vanmorgen de key van de automaat terug gebracht naar de havenmeester. We zijn om half elf vertrokken richting de sluis bij de Oosterschelde. Na heerlijk gezeild kwamen we daarna vlot geschut en toen op naar Bergen op Zoom. Mooi weer prachtig windje heerlijk gezeild. We werden weer vlot geschut bij de Bergdiepsluis. Een piepklein sluisje met moderne middelen. Daarna de Tholensgat door op naar Bergen op Zoom. Eenmaal in de haven keken we elkaar aan dussssss. Wat een herrie we lagen tegen over een container overslag en dat gaat 24 uur 7 dagen in de week door.

container overslag

stinkend fabriekje
Morgen maar weer vroeg vertrekken. We zijn aller vriendelijks ontvangen door de havenmeester en verontschuldigde voor het lawaai en etc.. Voor de rest was alles gratis wc douch stroom water etc..
We zijn het stadje in geweest en wat opviel de oude gebouwen die er nog zijn. We hebben heerlijk bij de Griek gegeten.

Dinsdag 7 juli. Het weer; 26 graden licht bewolkt wind meest westelijk 3 a 4. S'avonds begon het hard te waaien voorbode van slecht weer.
Vroeg opgestaan werd gek van de herrie die veroorzaakt werd door de container overslag vlak achter ons. Gedoucht ontbeten en weg gevaren achter een vrachtschip aan daar door stond de brug al open en konden vlot door varen. Amsterdam Rijn kanaal overgestoken en door het kleine sluisje door naar de Oosterschelde.

piep klein sluisje
Stuk op de motor en daarna gezeild. Na de middag door de sluis bij Bruinisse. Daarna door gevaren Herkingen plaatsje gevonden bij de watersport vereniging in Box B7. De boot opgezocht van mijn neef Klaas en gevonden contact gezocht we zullen elkaar vrijdag ontmoeten. Na het eten kwamen we eigenaren van een Catalina 35.5 tegen. We hebben die avond gezellig over alles en nog gehad. De vrouw was echter ernstig ziek.

Woensdag 8 juli. Het weer; 17 graden, de hele dag veel regen en harde wind wkr.7.
Vanwege het zeer slechte weer hebben we besloten te blijven liggen. De was moest immers ook nog gedaan worden en zo werd het een was- en wandel dag en wat boodschappen gedaan. De was moesten we bij de andere haven omdat het voorzieningen gebouw van WSV Herkingen nog niet gereed was. Maar het resultaat was er niet minder om. Nog ansichtkaarten verstuurd.
Zo verliep de dag en s'avonds maar hopen dat het morgen anders zou wou worden.

Donderdag 9 juli. Het weer; 20 graden licht bewolkt loop van de dag verdween de bewolking. Eerst krachtige wind wkr 6 stoten naar zeven. Later geheel afnemend met een prachtige avond.
We hebben besloten naar Brouwershaven te gaan was volgens mij was het bezeild. Eenmaal buiten de haven begon de wind aan te sterken en draaide iets naar het westen waardoor het niet meer bezeild was. Na een aantal keren laveren en het grootzeil niet goed kon reven besloten we de motor aan te zetten en zo kwamen we in Brouwershaven. Hier werd via de sluismeester een box toegewezen. We hadden de wind in de kuip ik zei moeten we de boot draaien zodat de voorkant in de wind ligt kunnen we achter de buiskap zitten is het ook niet zo fris. Nee zei Lida laat maar de zon draait nog en we hebben de zon in de kuip. Wat gegeten en het dorp in gegaan. Haringen gekocht nog een ansichtkaartje voor tante Martha. Weer boot waarst gegaan. Daarna de haring opgegeten wat kleine klusjes gedaan borrel gedronken gegeten de wind viel weg de zon scheen geweldig en zo werd het een prachtige avond.

Vrijdag 10 Juli; Het weer; zonnig warm 26 graden af en toe sluier bewolking, wind eerst wkr 4 uit het zuidwesten later viel de wind weg en kwam terug uit het zuidoosten.
Na ons een lekkere douch hebben gehad koffie gedronken zijn we vertrokken uit Brouwershaven.
Ht leek een mooie zeiltocht te worden stond een lekker windje de zeilen omhoog en varen maar. Het was genieten van de natuur schoon op het Grevelingen meer. Wat een mooi water om de weekenden hier door te brengen. Na een tijdje varen viel de wind weg en werd de motor gestart. Rustig varen tussen de Parka paarden die daar stonden te grazen. Na een tijdje kwam de wind terug maar precies uit de richting die wij moesten. Eenmaal aangekomen in de haven van Herkingen snel Klaas en Lies opgezocht en het werd een gezellige middag en avond. Oude herinneringen en hoe het met de kinderen etc.. We gingen laat naar bed en Willem sprak de wens uit dat wij elkaar vaker moeten ontmoeten dat werd door een ieder beaamd.

Zaterdag 11 Juli; het weer; Zonnig warm 26 graden af en toe sluier bewolking. De Wind west 4 a 5.
We hebben afscheid genomen van Klaas en Lies die gingen nu ook op vakantie zij gingen naar het zuiden terwijl wij het noorden weer opzochten. De motor gestart en op de de sluis in Bruinisse. We werden vlot geschut en varen naar de krammersluis. We moesten even wachten en toen konden we de sluis in. De sluiswachter sloeg een barse toon uit en dirigeerden menig schipper naar een plekje iets naar voren. Hij bleef maar mopperen op de schippers die in zijn ogen het niet goed deden. Na dat we gezakt waren de sluis werd door gespoeld met zoetwater werden de sluisdeuren opgezet en konden we naar de volkerak sluis varen. Dit doorspoelen is ter voorkoming van dat het land verzilt raakt. Daarna heerlijk gezeild en eenmaal aangekomen bij de volkerak sluizen moesten we even aanleggen om de we wachten op onze beurt. Eenmaal door de sluis zijn we gaan diesel tanken in Willemstad. Helaas was er geen aanlegplaats beschikbaar en zijn we voor anker gegaan net naast de sluis. Het bleek goede anker grond te zijn en we een borrel genomen ik heb gezwommen Lida eten gekookt. De avond viel.





vakantie 2015 2e week

Zondag 28 juni. Het weer; bewolkt af en toe regen 20 graden wind wet zuid west 3 a 4
We besluiten deze dag te besteden aan het Rijksmuseum. Na de middag daar heen gelopen onder regen druppels door kwamen we na een half uurtje lopen in het rijksmuseum aan. Kaartjes en kregen korting van de ING bank. Scheelt weer €10,-. kunnen we iets lekkers van eten. Plattegrond in de hand en zo liepen we van schilderij naar kunstwerk en schilderij. Er was in overvloed van alles te zien het een valt in de smaak de ander niet. Smaken verschillen nou eenmaal. Rembrand van Gogh Vermeer etc etc.. Ook onbekende schilders waren er. Met name de ambachtelijke gemaakte sieraden spraken mij het meeste aan. Na afloop nog een ansicht kaartje voor Tante Martha gekocht en een heerlijk appel gebakje en een kopje koffie opgegeten. Toen weer boot waarst gegaan en kregen tot onze verrassing een berichtje dat Bob en Willy, zij hebben van mij de vorige boot gekocht, ook in Amsterdam liggen. We spraken af dat wij in IJmuiden Marina jachthaven.
De avond viel.

Maandag 29 juni. Het weer; licht bewolkt zoning 20 graden wind west noord west 3 a 4.
Tegen half tien vertrokken naar IJmuiden na twee uurtje varen kwamen we daar aan en de sluis stond wederom op groen dus we konden direct invaren. Vlot geschut inmiddels wisten we waar Bob en Willy met hun Toetje liggen. Eenmaal aangelegd even bij kletsen hapje gegeten daarna het havengeld betaald en met elkaar een strand wandeling gemaakt. We hadden elkaar al een poos niet meer gezien dus veel te vertellen. Hierna even borrelen vis gegeten. Ook het optrekje met gepantserd glas van wijlen Willem Endstra bekeken en nog een groot pand nog in het bezit van de Endstraatjes. We zijn er met afstand om heen gelopen je weet tenslotte maar nooit.

Dinsdag 30 juni. Het weer; zonnig, 23 graden wind; tot aan de middag windstil daarna noord west 3 a 4. Om 05.00 uur vertrokken uit IJmuiden al vrij snel werd de motor gestart tot de middag bijgestaan. Echter omstreeks 10.00 uur hield de YANMAR er mee op. Weer geen brandstof toevoer dat was de reden dat hij er mee ophield. Het zeilschip Toetje was in de buurt en gaf een sleepje. Eenmaal de gecontroleerd te hebben en ontlucht motor gestart en flink laten brullen. Daarna geen problemen meer gehad. Had al wel besloten al wij op de Oosterschelde zijn de volgende dag even alles na te lopen. De oversteek bij de Maasvlakte gaf geen probleem. Eenmaal die oversteek gemaakt kwam de wind weer terug en en hebben tot aan de ingang van de Oosterschelde heerlijk gezeild. We kwamen daar aan omstreeks 21.30 uur aan. Vlot geschut en al varend naar een anker plaatsje waren we even aan het praten de aandacht er even niet bij, doemde ineens een massief houten bestaand uit vier dikke palen licht baken op met een ruk aan het stuurwiel naar stuurboord en vlot daarna weer terug scheelde het niks of we waren hier tegen op geknald. Hierna een ankerplaats opgezocht. Daarna geborreld en wat gesmikkeld even na middernacht ons te warme nestje opgezocht. Het was een lange mooie maar ook vermoeiende dag.

Woensdag 1 juli. Het weer; zon 27 graden wind zuid oost 3 a 4. Om 8,30 uur opgestaan en koffie gezet. Lekker bijkomen van de vorige dag. Ook de natuur was ontwaakt en dat is genieten. Zo zwom er familie eend voorbij niets vermoedend dat na tien minuten geen klein eendje er meer was. Er werd door een grote groep meeuwen alle kleintjes opgegeten ondanks fel verzet van de ouders Eend was er een ware slachting aan de gang vreselijk om aan te zien en we konden niets doen. Het paartje viel na afloop nog diverse meeuwen aan maar hun kleintjes waren al opgegeten. 

familie eend compleet

het gevecht is begonnen
en daar gaat er weer een
moeder eend zoekt haar jongen

Af en toe kwamen ze nog terug roepend naar hun kleintjes dat is de natuur zeggen ze, maar bij het zien van dit afschuwelijk tafereel........

Bijgekomen van dit tafereel na wat extra koffie aan de slag gegaan met de YANMAR diesel motor. Filter zat wat rommel op maar voor de zekerheid vervangen. Verder wat bacterie groei af getapt.
Verder alles nog nagelopen en het filter op de motor gecontroleerd.

Hierna nam de Bob en Willy afscheid en keek ik met enig weemoed na ooit mijn/onze Dormelie.
Het deed mij wel wat ondanks de mooie ENYA die we nu hebben.
Toch wel een knus bootje en wat zijn Bob en Willy er wijs mee. En ze onderhouden hem ook goed.


'Toetje

De middag heb ik gezwommen nog een paar boot klusjes gedaan teak hout schoongemaakt de romp in het water gereinigd. Lida had haar haakwerk weer ter hand genomen. Wat gedronken en gegeten zo viel er weer een prachtige avond.

Donderdag 2 Juli. Het weer; zon later een fikse onweersbui 26 graden wind west 4 a 6 in de onweersbui 8.
Na koffie en ontbijt het anker gelicht en op weg helaas door een navigatie fout kwamen we muur vast in de Zeelandse klei te zitten. We hebben van alles geprobeerd maar we bleven vast zitten. Het was bijna laag water dus we moesten ten minste twee uur wachten voor we los komen. Het plan was om naar België te varen maar van dat plan kwam niets meer van. Dat was ook geen probleem we wilden we deze vakantie zien wat er van komt geen vaste plannen. Na een heerlijke kop pompoen soep en warme broodjes kwam er in de Enya beweging. En we kwamen weer los het water was genoeg gestegen om de Enya weer te laten varen. We kozen als bestemming Colijnsplaat mooie vriendelijke haven. Eenmaal in de haven vast aan de steiger brak het onweer los. Hevige regen en windstoten. Maar we zaten veilig in de haven als wij op zee hadden gezeten op weg naar België hadden we het zwaar gehad. Maar we zijn wat gewend.
S'aonds heerlijk gegeten bij de Bistro Zeelandia.

Vrijdag 3 juli.Het weer; zon 28 graden wind; noord west 4 a 5
Na de koffie zijn we vertrokken omstreeks kwart voor tien naar de Roompot sluis. We hadden als bestemming Vlissingen op het netvlies staan. Het was prachtig weer vlot door de sluis en daarna genieten wat een heerlijke zeiltocht. De Enya had er ook zin in want een zeiljacht type Hallberg Rassy 36 liet hij ruimschoots achter zich. Dat vond ik wel mooi. Je blijft toch een beetje een wedstrijd zeiler. Eenmaal in Vlissingen aangekomen en een plekje was aan gewezen viel ons de hitte erg op. (15.30 uur) Poeh wat is het warm. We hadden nog zeiljassen aan maar die gingen rap uit. Hierna nog wat boodschappen gedaan.

Zaterdag 4 Juli. Het weer; 28 graden wind; West 4 a 5
Na de koffie even bij de havenmeester gevraagd hoelaat we konden vertrekken in verband met de drempel die voor de jachthaven ligt. Na rijp beraad was 12.00 uur het beste. Toen begon de zonnepanelen te sputteren er kwam geen ampere meer uit. Andere regelaar geprobeerd maar oodat bood geen oplossing. Opnieuw op de orginele regelaar weer gemonteerd en walla daar waren de amperes weer. Hierna nog een paar boodschappen gedaan zwembroek voor mij zelf gekocht en terug naar de boot wachten op 12.00 uur. Toen de motor gestart en op weg naar de uitgang van de haven. De havenmeester riep nog hoe we steken maar dat was met 1,40 meter geen probleem meer. Eenmaal begon de YANMAR motor weer te sputteren en hield ermee op. Rap de genua uit gerold Lida nam het roer over en ik de motor weer ontlucht. Blijf het raar vinden en heel vervelend kan niet direct met de oplossing komen voor dit probleem. Eenmaal weer aan de praat stuurden wij de Enya naar de sluis en werden wederom vlot geschut. Voor de eerste brug contact gemaakt met de marifoon en we moesten wachten tot 13,15 uur want dan was de blauwe golf er. Even later naar de volgende brug en we verwachten da deze dan rap omhoog zal gaan. Niets was minder waar weer FF wachten dit keer op de Henri Dunant boot die lag aan de andere kant van de brug en besloot de trossen los op zijn tijd. Op naar de volgende brug daar moesten we weer wachten op …....Nou we hebben vakantie en het is mooi weer dus ….Naar de draaibrug in Middelburg besloten door te varen naar Veere waar we konden douchen . Ik heb nog even gezwommen in het heerlijke Veerse meer water. We hebben nog wat rond gelopen in Veere geborreld gegeten en na het eten besloot JJ in het water te vallen. Dat wil zeggen hij sprong maar het lijntje waar hij aan vastzat was te kort dus hing half in het water aantal mensen zagen dat en gilden naar ons. Een van de omstanders haalden het er weer uit direct met zoet water afgespoeld en kon hij zich drogen. De avond viel.