binnenkort weer in het water

de Enya komt weer te liggen waar zij hoort,  in het water.

De klussen lijst was behoorlijk maar het resultaat mag er zijn.

Koperen gasbuis vervangen voor een nieuwe de oven kon niet volop branden heb toen de leiding nagekeken daar die was op een drietal punt geknikt. Besloten dan maar de hele leiding te vervangen.

De aluminium dieseltank is vervangen voor een opmaat gemaakte kunststof tank. Heb tevens een peilglas gemaakt. Geeft meer zekerheid als de elektrische meter. Verder kogelkranen gezet direct onder de tank en voor het olie filter. Het aftap kraantje onder de vocht afscheider ook vervangen. (zie foto).


 Ook het ontwerp van de tank verandert nu is de retourleiding aan het eind van de tank gemaakt, zat bij de inlaat, zodat de olie nu flink circuleert.



De verstaging was net zo oud als de boot 23 jaar. Advies ingewonnen bij de verzekering  hun advies was laten keuren. De firma Masten en Zo heeft de verstaging gecontroleerd werd aan mij gevraagd hoeveel mijlen is er mee gevaren. Dat wist ik niet het aantal jaren telt niet maar hoeveel gevaren mijlen. Na wikken en wegen besloten we de verstaging te vervangen.



Lagering bij de roerkoning. Heb opnieuw  (onderste) lager gedraaid het was niet naar mijn zin.

Kogelkranen opnieuw aangezet.
De af/toe voerkranen van het toilet en wasbak zaten niet naar mijn zin. Vorige jaar er nieuwe kranen opgezet op de oude kunststof huid door voer. Later bleek dat tijdens de montage iets fout is gegaan. Heb toen met spoed de huid door voeren vervangen voor messing exemplaren. Tijdens het vervangen hiervan zag ik hoe de bouwer het had gemonteerd. Was niet mijn idee tijdelijk er maar aan gezet de boot hing aan de kraan en men stond te wachten. Nu kunststof flenzen gedraaid en opnieuw gemonteerd.

De rolreef.
Deze heb ik geheel schoongemaakt en netjes in het vet gezet.

Verlichting in het motor ruim. Het hier in verlichting gemaakt zodat ik in een opslag alles kan controleren en goed zien.

Navigatie RAYMARINE.
De wind log diepte set is bijna vervangen. En ook de stuurautomaat. Alles was niet meer betrouwbaar na 23 jaar trouwe dienst .......

De Enya is inmiddels voorzien van een laagje was en de anti fouling aangebracht.

Verder nog een aantal kleine reparaties en wijzigingen gedaan.

Motor onderhoud,  filters vervangen waterpomp gecontroleerd.

Maandag gaat de Enya in het water de mast komt later.

Hiervan worden de lijnen(vallen)  die door de masten lopen gewassen en hier en daar word de mast bijgewerkt met een beschermde laagje verf.

tot zover.....