Dieseltank


Tijdens onze vakantie veel prut en vocht afgetapt. De Enya ligt ligt op de wal dus we gaan de dieseltank er uit halen. Eerst afgetapt via het filter kwam er veertig liter uit.



Daarna de tank van zijn plek gehaald viel mij op dat er nog veel diesel in de tank zat. Via een hevel slang kwam er nog 20 liter diesel uit. Dat verbaasde mij zoveel nog. De tank mee naar huis genomen. Eenmaal thuis hoorde ik in de tank iets heen en weer rammelen.

Na wat kracht termen kreeg ik het onderdeel eruit het was een rubber slangentje met een klem aan het uiteinde. Het bleek het verleng slang te zijn die aan de toevoer buis zat. Dus buiten op  de meter nog diesel zat maar in de werkelijkheid .......vandaar dat ik met de hevel slang er nog ruim 20 liter haalde.


De tank is van aluminium gemaakt en op de Catalina vereniging werd gewaarschuwd voor gebruik van toevoegingen die zou het aluminium aan tasten.

We hebben besloten om een offerte te laten maken voor een kunststof tank. De aftap willen we onderaan de tank hebben en de retour slang aan de andere kant bovenop de tank.



Enya weer op de wal voor de winterslaap/klussen

De Enya staat weer op de wal voor de winterslaap/klussen. Het was een mooie dag om de boot uit het water te halen. De verstaging is van de mast af gehaald voor controle deze is is net als de Enya 22 jaar oud.
Verder de afzuiging van de motorruimte laat aan wensen over en de vervuilde diesel tank deze gaan we eruit halen kijken waar al die viezigheid vandaan komt. Ook het roer is er weer uit gehaald na kijken voor inspectie.Zo zijn er nog tal van klussen die gedaan moeten worden.


Enya op de bok

evaluatie vakantie naar Zweden

Het doel was oa. het Gotacanal in Zweden dat is niet gehaald. Dat kwam mede door onze overschatting we hebben immers tijd zat, dachten we en het de wind kwam steeds uit het noord oosten. en vaak hard ook.


Maar we hebben veel gezien  leuke mensen ontmoet. Er waren onderweg weinig anker plaatsen dat we graag willen. Het weer was de eerste zes weken geweldig. Wel af en toe een bui maar daarna klaarde het steeds weer op. De wind heeft ons vaak partner gespeeld in de morgen waaide het redelijk even na de middag was het vaak gedaan met de wind. Ook kwam de wind vaak uit de richting van onze bestemming.
Maar wel heerlijk gezeild.


De jongens van de machine kamer hebben geweldig werk afgeleverd. 183 uren maal 1,6 liter diesel. Wel vaak vocht afgetapt uit de dieseltank zoveel dat ik heb besloten deze winter de tank eruit te halen en na te kijken. Het nieuwe grootzeil ( Haagort) was geweldig maar de 1 jaar oude genua (Quatum) blijft een ergernis. Ook andere zeilers viel het op dat de genua er vreemd op staat.


Grote steden aangedaan Aalborg Gotenburg en Kopenhagen. Kopenhagen daar hebben we drie dagen gelegen en we waren nog lang niet uit gekeken.Het liggeld was gemiddeld €18,- per nacht. De havens waren over het algemeen prima. Het internet is bijna slecht te noemen. Kreeg je een gebruikersnaam met een wachtwoord het inloggen lukte dan wel maar vaak na een kwartier lag je er weer uit. Vandaar het bijhouden van de site  was haast niet te doen.


Er is niets stuk of kapot gegaan. We hebben totaal 1182 mijl afgelegd

Al met al een prachtige vakantie met een glimlach denken we hieraan terug.