Vakantie 2013. 1e week

Vrijdag 15 juni s'avonds hebben we onze Auto volgeladen en naar de boot gereden. Bij aankomst in de haven zagen  we de Dormelie/ t'Toetje liggen. Even de fam Klupper geknuffeld en daarna snel verder. De auto leeg gepakt de boot volgepakt en snel weer naar huis. Lida wilde nog stofzuigen en de vloer doen voordat we het huis zouden verlaten. Zaterdagmorgen vroeg opgestaan, de kleding in de koffer gedaan en hup in de auto op naar Hugo. Die zou ons naar de boot brengen en de auto meenemen. Die moesten we wakker bellen maar alles ging goed. Op naar de boot, de rest uit de auto en in de boot. Afscheid van Hugo genomen en de boot verder klaar gemaakt.
Zondagmorgen om 6.30 uur opgestaan en om 7.00 uur vertrokken, op naar  lauwersoog. Daar om 8.15 uur aangekomen werden we snel geschut en konden om 8.30 uur de zeilen omhoog. Het ging vrij hard en zeker in het westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het woei windkracht 6 a 7 uit het westen. Hier was het even heftig, bakken water over ons heen. Eenmaal richting het oosten ging het comfortabel al was het plat voor het laken( recht voor de wind) niet echt rustig aanboord. De boot helde van bakboord naar stuurboor. We hadden stroom mee en zo surfen we de ene golf in en de ander weer af. Lida genoot hier zichtbaar van en liet dat merken ook. Ook de boot vond het een geweldig spektakel. Af en toe liepen we elf zeemijlen. Mijn maag vond het minder en besloot de inhoud hiervan aan de Noordzee toe te vertrouwen. Onderweg hebben we nog een zeehond en een bruinvis gezien. We kwamen om half zes s'avonds aan in Norderney waar Lida haar kook kunsten liet zien.
Maandagmorgen vanwege het tij om 03,45 uur opgestaan en om 04.00 uur weg gevaren. Het beloofde een mooie dag te worden, de zonsopgang was prachtig, inderdaad een mooie dag. Helaas in het begin zonder wind en moest ons  torretje aan. Dat verveeld snel maar is niet anders. Vlak boven Bremen vele schepen voor anker, liggen ook daar te wachten op werk. Wat kost dat een geld kostbare schepen die niks opleveren.  Eenmaal bij de monding van de Elbe aangekomen begon het te waaien en gingen rap de zeilen omhoog. We genoten enorm hiervan, eindelijk ons vertrouwde torretje even uit. Om 19.00 uur kwamen we in Brunsbuttel aan. Waar de sluis open stond en wij net mee konden. Vlot door de sluis en daarna in de oude kleine haven een plekje gezocht voor de nacht.
Dinsdagmorgen om 8,30 uur op gestaan, koffie gezet en om 09.15 uur vertrokken.  Dit was een dag alleen maar op de motor. Varend van Brunsbuttel naar Kiel-Holtenau. Door het Kielerkanaal 100 km lang. Na een half uurtje varen kwam er een vreemd geluid bij de schroefas  vandaan. Motor eerst langzaam laten draaien daarna weer snel hielp niks dan maar even volgas achteruit en weg was het geluid. Kennelijk heeft er wat in de schroef gezeten. We genoten van het natuur schoon wat het Kielerkanaal bied. Vlak voor Kiel op de Flamensee geankerd en een heerlijk nacht door gebracht.
Woensdagmorgen zijn we om 10,30 uur vertrokken op naar Kiel. Daar moesten we anderhalf uur wachten toen we eindelijk geschut konden worden. Zijn toen door gevaren naar het  plaatsje Laboe. Dit ligt aan de Oostzee vlak bij Kiel. Daar diesel getankt en een plaatsje gezocht voor de nacht. Die avond heel veel onweer en regen. Daarna werd het stil en konden de oogjes dicht.
Donderdag ochtend veel mist eerst maar even afwachten. Tegen half elf trok de mist op en zijn we vertrokken. Het woei niet hard maar ging wel lekker. Niet lang daarna werden we opgewacht en opgeroepen door de kustwacht met het vriendelijke verzoek om meer oostwaarst te varen aangezien we een militaire gebied in gingen varen. Na wat gepuzzel zagen we wat de heren bedoelden en hebben we de koers verlegd. Uiteindelijk kwamen we aan in Schleimunde . Hessel Kerkhof onze weerman voorspelde die nacht weinig goeds. Het viel mee.
Vrijdag twijfelden of wij zouden gaan varen, het was nog vrij ruig op het water. We besloten te blijven, bovendien lagen er nog een aantal klussen te wachten en heb die dag dat maar opgelost. Die avond en nacht werd het even heel heftig wind kracht 7 a 8 uit het zuidwesten. De boot werd hard tegen de kant gedrukt en heb alle stootwillen er tussen gepropt. Uiteindelijk ging de wind wat liggen.
Zaterdagmorgen kregen we een mail van Hessel het weer zou zich gaan verbeteren. Ik vond dat er een mooi windje stond dus werden de trossen los gegooid en werd het een prachtige tocht naar Sonderborg. Waar we om 14.00 uur aankwamen. Hier hebben we Sonderborg bekeken en ons getrakteerd op een groot Deens ijs(je). S'avonds begon het te regenen.  Tot zover de eerste week. Overdag mooi weer gehad s'avonds minder. Op naar de tweede week


Vakantie 2013

De vakantie plannen voor de vakantie 2013  zijn gemaakt en we willen naar de Oostzee. Vorig jaar is dat niet door gegaan vanwege allerlei perikelen. Achteraf bezien is de boot nu ook beter toegerust dan vorig jaar.Nieuwe motor en voorzeil.ook de de boot zelf is op allerlei  punten.verbeterd. Zie op onze website bij klussen. Een rubberboot met motor aangeschaft. Een omvormer van 12 volt naar 220 volt. bedoelt voor opladen van batterijen etc.. Gister weer een voorraad eten ingeslagen allemaal volgens een van de lijsten van Lida. Gas potten laten vullen diesel voorraad op peil gebracht. Zaterdag worden de watertanks gevuld . Als laatste wordt vrijdag het vers eten ingeslagen vervolgens worden dan de meeste spullen, kleding, eten voorraad naar de boot gebracht en ingeruimd.  Nog een kaart van de Oostzee gedownload we hebben papieren kaarten geleend van Cees en Anneke (Antje C). Waarvoor onze dank. Zaterdag.gaat  Hugo ons naar de boot brengen dan gaan de trossen los.We hebben er veel zin in en vooral dat het vorig jaar niet goed ging met Lida en ik dit voorjaar met mijn knie blessure zat. Hopen dat we al die beslommeringen achter ons kunnen laten en genieten. De weersvooruitzichten zijn goed.


De Enya volgen dat kan op  http://www.marinetraffic.com  links boven invullen    "ga naar schip" hier invullen  Enya  kiezen; pleasure craft