een weekje vakantie. 1e deel.

We willen nog  graag een weekje vakantie waar we heen gaan wisten we niet. Eerst hadden we op zaterdag het havenfeest en daar hebben we een gezellige avond gehad.
Zondagmorgen zijn we vertrokken richting Harlingen. Vlot geschut op naar Dokkum.  Eenmaal na het plaatsje Ee lag er een een oud binnenvaart schip dwars op het Dokkumer Ee. We konden er net bij langs varen en hebben de brugwachter opgeroepen om dit voorval te melden.
In Birdaard liet de brugwachter ons midden in het dorp liggen 12.00 uur is 12.00 uur zal ze gedacht hebben. We konden niet verder verplichte pauze. Nadien vlot doorgevaren naar Leeuwarden waar de bruggen vlot werden bediend. Besloten door te gaan naar Harlingen de bruggen onderweg werden bediend door jongelui waarvan ik de indruk kreeg meer oog te hebben voor hun liefje dan onze mooie boot. Ben ook jong geweest. Eind van de middag kwamen we aan in Harlingen. Voor de volgende dag werd er slecht weer voor spelt en besloten we maar in Harlingen te blijven.  Achteraf bezien viel het mee en hadden we best kunnen varen. S'middags zijn we de stad in gegaan en cadeautjes  gekocht voor de kleinkinderen. Volgende dag was er een stralende zon wind kwam uit het zuiden het wkr.5/6.
De bestemming was Konrwerderzand in dit geval recht tegen de wind in. Maar we hebben een pracht van een Yanmar motor en die moest even aan de bak.  Na een uurtje varen kwamen we aan in Kornwerderzand. Eenmaal in de sluis woei het zo hard dat Lida de boot niet kon houden.Op advies van anderen moesten vastmaken in het midden van het schip in plaats van voor en achter zoals we altijd deden en goed ging. We zijn altijd in voor een goede raad alleen deze ..... We besloten in het gevolg op onze manier weer te aanleggen. Er staat ook zo'n hoge dikke mast op boot en de wind pakte hem. Gevolg schade aan de achterkant van de boot. Jammer winterklus no.1. Daarna wat gegeten en toen weer verder. Twee reven in het grootzeil fok  ook gereefd varen maar. Al snel kwamen we er achter dat het windkracht 6 à 7 woei. De boot kan het hebben. Eind van de middag kwamen de buien snel op zetten.


Besloten we naar Stavoren te gaan. Hier overnacht volgend dag kijken we wel weer. Het was toen bewolkt het woei volgens mij stukken minder. Lida had zo haar gedachte hier over. Eenmaal buiten stond er wederom een stevige bries toch maar door gevaren en kwamen s'middags aan in Enkhuizen. Hierna zijn we op de trein gestapt en naar Kim en Sander om kleindochter Ellie weer eens te zien. Altijd leuk zo'n ontmoeting s'avonds laat waren wij weer terug op de waar de kat J.J ons luid begroete. Eenmaal op bed verscheen er een kat in het vluchtluik waar wij lagen te slapen. Ik was in de veronderstelling dat dat onze kat JJ was. Lida sprong uit bed maar zag dat JJ rustig lag te slapen. Het was een vreemde kat. Diepe zucht welterusten.