klussen geklaard in de afgelopen winter

Een tweede hands boot heeft vaak achterstallig onderhoud en zo ook onze Enya.  De afgelopen winter dus een flink aantal klussen kunnen afwerken en doorstrepen van onze lijst.

Toilet;
De afvoer van het toilet bestond uit  oude slangen koperen buizen en kranen deze zijn verwijderd en vervangen door een driewegkraan van het merk "Whale" ook de afvoerslangen zijn vervangen. De van kunststof uitgevoerde buiten kraan is weer gangbaar gemaakt en werkt naar behoren.

Het roer;
Het bovenste roerlager was versleten. Heb deze vervangen  De horizontale krachten worden nu opgevangen door een kuntststof lager (POM) de verticale krachten d.m.v  van een aluminium ring.

De oven brand niet goed.
Hij maar bleef uitgaan  dus de brander eruit gehaald en goed vetvrij gemaakt doorgeblazen en jawel hij doet het weer. Ik ruik de lekkere broodjes nu al. En hebben inmiddels al gesmaakt.

Motor;
De wierpot vervangen die was helemaal dicht gelijmd dus als er rommel in kon komen was dit onmogelijk om te verwijderen. Dus een nieuw exemplaar er voor in de plaats. Schroefas afdichting die heb ik gereviseerd kunststof lagering in aangebracht en een smeernippel op geplaatst. 

De elektrische bedrading;
Heb hier wat aan veranderd maar is nog niet klaar krijg wel steeds meer inzicht van het schema. Hoofdschakelaar vervangen en er zat bedrading met en zonder zekering er tussen rechtstreeks op de accu aangesloten  deze verplaats waar ze wel thuis horen. Fout van de bouwer ontdekt ze hadden de aarde draad van de accu lader aan de nul gezet. Groot risico bracht dit met zich als de stekker er andersom in zit krijg je spanning op de aarde draad. Met als gevolg dat er spanning staat op de metalen behuizing van de acculader.
Aankomende winter wil ik een ander bedieningspaneel maken.
En we willen toch een andere acculader/omvormer dat is iets voor de winter.

Beluchting van de dieseltank;
Tijdens het diesel tanken kwam het diesel schuim onmiddellijk omhoog het geen duid op een slechte ontluchting van de dieseltank. Heb het schot weg gehaald waar de dieseltank achter zit en zag dat de ontluchting slang met een bocht naar beneden liep en vervolgens omhoog. In die bocht zat diesel dus van ontluchting was geen sprake. We hebben een extra gat boven de tank geboord zodat de ontluchting slang nu vrijwel direct naar boven gaat en de aansluiting aan de buitenkant van de boot verder omhoog gebracht. Verwacht dat het nu opgelost is.  

Instrumenten paneel van de motor;
Pvc ruitje vervangen van het bedieningspaneel die was gescheurd en afgebroken.De meters werden als maar groener dat zal nu wel niet meer gebeuren.

Tafel in de kuip en kajuit;
 De tafel in de kajuit vonden we veel te groot en stond ook scheef. Rondom 5 cm afgezaagd en hopen dat we nu meer ruimt rond om de bank hebben. De tafelpoot uit elkaar gehaald stevig en vast in elkaar gezet.Vloer delen in de kajuit geschuurd en opnieuw in de parket lak gezet.
De teak houten tafel in de kuip helemaal afgeschuurd en andere scharnieren opgezet en geheel in de olie gezet. Het beslag van de tafel recht gebogen en stevig vast gezet.Het resultaat mag er zijn.

Vluchtluik;
Het vluchtluik boven de kajuit lekte een beetje. Heb het geheel heb ik eruit gehaald de oude lijm/kit resten verwijderd en opnieuw ingezet. Had nog een platte rubberen pees liggen die er in geplakt hopen dat deze nu dicht is. Heeft inmiddels veel regen water over zich heen gehad en was dicht. :-)

Grootzeil , huik en kussen;
Het grootzeil is door de zeilmaker Molenaar op ons verzoek aangepast. We kunnen nu goed reven dat was onmogelijk. De huik is vermaakt door zeilmaker Steegstra uit Ee die heeft ook een kussen in de achterkooi veranderd en de (te)witte sprayhood heeft hij onderhanden genomen. Ziet allemaal prima uit. De kraanlijn (dirk) van de giek hebben we vervangen door een oude val deze omgelegd naar de andere kant van de mast nu kunnen we met behulp van een lier de giek omhoog zetten. Verder heb ik daar nu Lazy jacks op gemaakt      
en nu wordt het grootzeil keurig opgevangen en ligt niet meer als het grootzeil gestreken is over het dek heen.

Gordijnen;
Lida is druk met de nieuwe gordijnen er zaten van die grauwe vouw gordijntjes in. Ook heeft zij het tafel kleedje aangepast aan de nu kleinere tafel. Deze zijn inmiddels gereed en het staat prachtig.

De mast en de zaalingen;
Deze zijn schoongemaakt de zaalingen heb ik opnieuw in de verf gezet. verlichting nagekeken de elektrische bedrading vervangen, marifoonkabel  en de antenne vervangen.

Zonnepanelen;
Na ervaring van afgelopen jaar is gebleken dat een paneel van 50 WPA te weinig is. We hebben besloten er een naast te zetten dat is inmiddels gebeurt en de koelkast kan nu aanblijven.

Verder zijn er een tal van kleine werkzaamheden verricht die niet op te noemen zijn maar wel dienen te gebeuren en boot geeft nou eenmaal veel werk met zich mee.(ligt ook aan de schipper hoe hoog hij de vaarboom(lat) legt)

We hopen dat alles gaat werken naar behoren en hopen er veel plezier van te mogen beleven